FAQ

De meeste vragen die je zal hebben worden beantwoord in ons zorgplanboekje dat je bij de intake krijgt. Mocht je daar je antwoord niet vinden dan helpen we je hieronder graag verder. Mocht je vraag hier niet tussen staan: mail ons op mail@amstermam.nl

Bereikbaarheid
Bel 020-2103170 (of mail naar mail@amstermam.nl).

 • Voor algemene vragen die kunnen wachten tot kantoortijden.
 • Voor het maken / verzetten van afspraken.
 • Voor het opvragen van een zwangerschapsverklaring.

Bel 06-18543341 (Bij herhaaldelijk geen gehoor: laat ons oppiepen via 020-5923862).

 • Wanneer je gaat bevallen.
 • Bij bloedverlies meer dan een druppel.
 • Bij ongerustheid over jezelf of de baby.
  • Voor 26 weken: als je de baby de hele dag niet hebt voelen bewegen.
  • Vanaf 26 weken: als de baby minder beweegt dan je gewend bent.

Sms, whatsapp etc komt niet aan omdat we werken met doorschakelingen.

Wanneer je ons op het spoednummer 06-18543341 niet te pakken krijgt zijn we meestal in gesprek. Probeer het nogmaals, vaak nemen we dan wel op. Bij herhaaldelijk geen gehoor: laat ons oppiepen via 020-5923862. Je krijgt dan de centrale doktersdienst aan de telefoon, zij verbinden je door met een van ons. Redenen om het spoednummer te bellen:

 • Je gaat bevallen.
 • Bloedverlies meer dan een druppel.
 • Bij ongerustheid over jezelf of de baby.
  • Voor 26 weken: als je de baby de hele dag niet hebt voelen bewegen.
  • Vanaf 26 weken: als de baby minder beweegt dan je gewend bent.
Iedere woensdag tussen 15u en 15.30u hebben we een inloopspreekuur op de Spuistraat. Zonder afspraak kan je terecht om even het hartje te horen, te laten controleren of je buikspieren weer op hun plek zitten na de bevalling, je baby te wegen of welke 5-minutenvraag dan ook 😉
Je kan bij ons terecht voor verloskundige zorg als je woonachtig bent binnen de ring A10 van Amsterdam. Woon je buiten de ring maar spreekt onze werkwijze je aan of kreeg je eerder een kindje bij ons in de praktijk? Bel ons dan even voor overleg op 020-2103170.
Zwangerschap

Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt kan jij je bij ons inschrijven. Zo zorg je ervoor dat je iemand hebt die je kan bellen als je ongerust bent of zorg nodig hebt. Daarnaast zorgt een tijdige aanmelding dat we de eerste afspraken rond 8 weken in kunnen plannen met je.

 • legitimatie
 • verzekeringsbewijs
 • als je een echo hebt en meer dan 10 weken zwanger bent: een volle blaas
De intake afspraak wordt gepland rond 8 weken. Tijdens deze intake neemt je verloskundige gemiddeld 45 minuten de tijd om je over veel verschillende
onderwerpen te informeren, je vragen te stellen en het zorgplan met je te
bespreken. Je krijgt onder andere vragen over jouw gezondheid, die van je partner en die van beide families. De informatie die besproken wordt gaat o.a over de praktijk, de zorg en indien je wilt over prenatale testen.
Verder krijg je een formulier mee om een bloedonderzoek te laten doen. De
verloskundige meet je bloeddruk, berekend je BMI en onderzoekt je buik.
Na de intake zijn er gemiddeld 10 controles die elk 15-20 minuten duren.
Tijdens ieder bezoek meten we je bloeddruk, wordt je buik onderzocht om de groei en ligging van de baby te beoordelen en luisteren we naar de hartslag van de baby.
Daarnaast komt er bij elke controle informatie aan bod over verschillende onderwerpen die in de betreffende fase van de zwangerschap voor jou van belang zijn. De volgende afspraak wordt steeds in overleg met jou gemaakt. Het is belangrijk dat je regelmatig komt, maar hoe regelmatig stemmen we op jouw behoefte af.
De eerste echo die plaatsvindt is de vroege echo, rond 8 weken. We kijken of het hartje klopt (dit is nog niet hoorbaar) en de zwangerschap in je baarmoeder zit. Tot 8 weken is de kans op een miskraam nog erg reëel en kan de echo een valse geruststelling of blijdschap geven. Ook bij een medische indicatie (eerdere miskraam, eerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschap of tekenen van een miskraam in de huidige zwangerschap) maken we een vroege echo. Dit bieden wij als service aan al onze cliënten en is dus kosteloos voor alle amstermammers.

Daarna vindt de termijnecho plaats rond de 11 weken zwangerschap en zullen we je vertellen wanneer je uitgerekend bent.

De volgende echo die plaatsvindt is de 13 weken echo. Tussen de 12+3 en 14+3 weken zwangerschap kan je de 13 weken echo uit laten voeren. Met de echo kijken we of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ook kijken we naar de hoeveelheid vruchtwater en de groei van je kind.

Rond 20 weken volgt opnieuw een echo om te kijken of de baby lichamelijke afwijkingen heeft: de 20-weken echo. Deze wordt verricht tussen de 19 en 21 weken zwangerschap door een van onze gespecialiseerde verloskundigen. Tijdens deze medische echo gaan we op zoek naar zichtbare lichamelijke afwijkingen.

Tot slot kijken we bij de ligging echo rond 35 weken naar hoe de baby ligt.

Mocht er in de loop van de zwangerschap een indicatie zijn voor een extra echo, dan kan deze (in de meeste gevallen) bij ons op de praktijk plaatsvinden. Is er geen indicatie en wil je op eigen verzoek een extra echo (zoals een echo om het geslacht van de baby te ontdekken) dan is dat mogelijk. De kosten zijn voor eigen rekening en vind je op onze echopagina

Aambeien
Door het zwangerschapshormoon progesteron verslappen de wanden van de bloedvaten. Dit gebeurt ook in de bloedvaten rond de anus, waardoor aambeien kunnen ontstaan. Daarnaast kunnen aambeien door obstipatie (harde ontlasting) en een toenemende druk van de baarmoeder op je bloedvaten vaker voorkomen.
Het krijgen van aambeien tijdens de zwangerschap of na de bevalling is niet altijd te voorkomen. Wel kan het soepel houden van de ontlasting de klachten beperken. Het is dan ook belangrijk om voldoende te drinken, goed te bewegen en vezelrijk te eten. Vruchten zoals (gedroogde) pruimen, kiwi’s en peren zorgen voor een betere stoelgang.
Wanneer je last hebt van aambeien kunnen koude kompressen gebruikt worden om de pijn te verlichten. Daarnaast bestaan er verschillende soorten crèmes die verdovend en slinkend werken. Een goed middel is curanol wat makkelijk online te bestellen is via de website van curanol. Vraag ons gerust om advies bij klachten.

Afscheiding (‘witvloed’)
Tijdens de zwangerschap zijn alle organen meer doorbloed, waaronder ook de geslachtsorganen. Hierdoor komt er meer vocht vrij in de klieren van de vagina wat kan zorgen voor toenemende afscheiding. Draag katoenen ondergoed en maak niet te vaak gebruik van inlegkruisjes. Indien de afscheiding niet meer helder of wit van kleur is of wanneer je last hebt van jeuk kan er sprake zijn van een vaginale schimmelinfectie. Deze kan goed behandeld worden, ook tijdens de zwangerschap. Mocht je bovengenoemde klachten hebben of twijfel je, dan is het verstandig om door de huisarts te laten controleren of er sprake is van een infectie.

Bandenpijn
De baarmoeder zit aan het bekken vast met een soort spieren. Door de groei van de baarmoeder of de indaling van het kindje in het bekken komen deze banden op spanning te staan. Dit kan een stekende of zeurende pijnrichting de liezen veroorzaken, dat soms uitstraalt naar de onderrug. Neem bij bandenpijn een warme douche of leg een warme kruik op je buik. Door de warmte ontspannen de banden zich, wat de klachten kan verminderen.

Bekken- en rugpijn
Onder invloed van het zwangerschapshormoon progesteron zullen het kraakbeen en gewrichten in het bekken gaan verweken. De bekkengewrichten moeten wat soepeler worden om tijdens de bevalling voldoende ruimte te creëren voor de geboorte van je kindje. De twee helften van het bekken worden verbonden door het schaambot (symfyse) en het onderste deel van de wervelkolom (sacrum). Wanneer de verweking te sterk is kunnen de bekkendelen ten opzichte van elkaar verschuiven en moeten de spieren en banden rond het bekken extra hard werken om het bekken stabiel te houden. Dit kan een pijnlijk gevoel geven rond het schaambot en/of onderrug, die kan uitstralen de heupen, billen en bovenbenen. Soms geven wij het advies om een afspraak te maken bij een bekkentherapeut (fysiotherapeut gespecialiseerd op het gebied van bekkenklachten).

Blaasontsteking
Tijdens de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van een blaasontsteking. Door een veranderde stand van de blaas en verslapping van de urinebuis kan er gemakkelijk wat urine in de blaas achterblijven. Dit is een goede voedingsbodem voor bacteriën. Blaasontsteking tijdens de zwangerschap is dan ook een veelvoorkomende kwaal die goed te behandelen is met antibiotica. In de zwangerschap zijn de klachten van een blaasontsteking vaak niet zo duidelijk als daarbuiten. Klachten die kunnen duiden op een blaasontsteking zijn een constant zeurend gevoel in de onderbuik, loze aandrang en/of het hebben van harde buiken. Indien je twijfelt of je een blaasontsteking hebt, is het verstandig om de urine na te laten kijken bij de huisarts.

Bloedneus / Tandvleesbloedingen
Tijdens de zwangerschap kan een neusbloeding of tandvleesbloeding eerder optreden omdat de kleine haarvaatjes door het grote bloedvolume meer gestuwd zijn. Dit is niet altijd te voorkomen. Het kan bij veelvuldig bloeden van het tandvlees verstandig zijn om een mondhygiënist te raadplegen.

Carpaal-tunnelsyndroom
Bij het carpaal-tunnelsyndroom wordt een zenuw in de tunnel van de pols beklemd. Deze tunnel wordt gevormd door de botten van de pols en het vlies dat de botten samenhoudt. Tijdens de zwangerschap houden de meeste vrouwen meer vocht vast dan normaal. Vochtophoping in de pols veroorzaakt verschijnselen van zenuwbeklemming; pijn en tintelingen in de vingers, gevoelloosheid in de vingertoppen en krachtverlies in de hand. Soms kunnen de klachten verminderen door ’s nachts een spalk (skate-handschoen) om de pols te dragen.

Duizeligheid
Veel zwangeren hebben, met name tot de 24ste week van de zwangerschap, last van duizeligheid en soms zelfs flauwvallen. Vaak heeft dit te maken met het feit dat de bloeddruk tijdens dit deel van de zwangerschap plotseling kan dalen. Het snel overeind komen uit een liggende houding of lang staan in een warme ruimte kunnen leiden tot zo’n bloeddrukdaling. Zout zorgt ervoor dat de bloeddruk kortdurend iets verhoogd. Ben je bekend met duizeligheid of een lage bloeddruk, dan is het verstandig om te zorgen dat je altijd iets zouts bij je hebt, bijvoorbeeld drop. Wanneer je duizelig wordt kan een dropje ervoor zorgen dat je je direct wat beter voelt. Daarnaast is het goed om voldoende te drinken en op tijd te gaan zitten als je niet lekker wordt. Duizeligheid kan geen kwaad voor jezelf of voor je kindje.

Emoties
Voor de meeste vrouwen is de zwangerschap een periode vol wisselende emoties. Het is normaal dat zowel vreugde als twijfels of angst worden gevoeld. Als de negatieve emoties overheersen is belangrijk dat je dat bespreekbaar maakt. Hiermee kun je altijd bij ons terecht.

Griep
Het kan gebeuren tijdens de zwangerschap dat je griep krijgt. Voor jezelf en de baby kan dit geen kwaad. Zorg ervoor je dat je goed blijft drinken en neem veel rust. Als je koorts hebt probeer deze dan te onderdrukken. Hiervoor mag je paracetamol 500mg innemen met een maximum van 6 tabletten per dag. Dit zorgt ervoor dat je temperatuur iets daalt. Neem bij aanhoudende koorts contact op met ons.

Hartkloppingen
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam één tot twee liter extra bloed aan. Dit is nodig om de baarmoeder en het kindje van voldoende bloed te voorzien. Het betekent echter wel dat je hart wat harder zijn best moet doen om alles rond te pompen en daardoor soms ‘op hol kan slaan’. Dit kan geen kwaad. Zorg dat je even rustig gaat zitten, vaak trekt het gevoel binnen een paar minuten vanzelf weer weg. Bij langdurige klachten, of vaak terugkerende klachten is het verstandig een bezoek te brengen aan de huisarts.

Hoofdpijn
Tijdens de zwangerschap kun je meer last hebben van hoofdpijn dan normaal. Eén duidelijke oorzaak is daar niet voor te geven. Wel kunnen de hormoonschommelingen die bestaan tijdens de zwangerschap hier invloed op hebben. Daarnaast heeft het lichaam meer vocht nodig en kan hoofdpijn wijzen op een tekort hieraan. Daarom is het belangrijk minimaal 1,5 liter per dag te drinken. Daarnaast zijn er vele andere oorzaken van hoofdpijn mogelijk, die ook los kunnen staan van de zwangerschap. Je mag zonder gevaar paracetamol 500mg nemen met een maximum van 6 per dag. Mocht je ineens intense voorhoofd-hoofdpijnklachten krijgen na de 24ste week van de zwangerschap, dan is het belangrijk altijd contact met ons op te nemen.

Incontinentie
Onder invloed van de zwangerschapshormonen zullen de bekkenbodemspieren wat slapper worden. Dit is nodig om tijdens de bevalling voldoende ruimte te creëren voor de geboorte van het kindje. Soms kan dat echter wel wat ongewenst urineverlies veroorzaken. Na de zwangerschap is het goed om de bekkenbodemspieren weer te gaan trainen. We zullen je hiervoor in het kraambed oefeningen op papier geven. De spieren zullen in het grootste deel van de gevallen weer zo stevig worden dat je na de bevalling geen last blijft houden van incontinentie. In een enkel geval kan lichte incontinentie na de bevalling blijven bestaan. In dat geval is het verstandig contact op te nemen met een bekkentherapeut. Zij kan oefeningen geven om specifieke spiergroepen te trainen en zo alsnog de blaas beter onder controle te krijgen. 
Mocht je tijdens de zwangerschap aanhoudend wat vocht verliezen is het goed om contact met ons op te nemen. We kunnen dan controleren of er geen sprake is van vruchtwaterverlies.

Jeuk
Tijdens de zwangerschap kunnen verschillende soorten jeuk ontstaan. Vaak is het alleen jeuk op de buik en borst, wat te maken heeft met het oprekken van de huid. Probeer dan niet te krabben en houdt de huid vet met crème of gebruik mentholgel om de jeuk wat te verminderen. Soms kan de jeuk ook op het hele lichaam aanwezig zijn, of specifiek op de handpalmen en voetzolen. Dit laatste kan een aanwijzing zijn dat de zwangerschapshormonen stuwing van de lever veroorzaken. Hierdoor komen bepaalde galstoffen in het bloed terecht wat de jeuk veroorzaakt. Mocht hier sprake van zijn dan is dit aan te tonen met bloedonderzoek. 
Mocht je jeukklachten hebben, dan is het goed dit altijd bij ons aan te geven. Wij kunnen dan bepalen of het noodzakelijk is om verder onderzoek te doen.

Kramp
Een geregeld voorkomende klacht tijdens de zwangerschap is spierkramp in de kuit of voet. Wat de precieze oorzaak hiervan is is niet helemaal bekend, mogelijk spelen de stofwisseling, magnesiumtekort en de afvoer van afvalstoffen uit de spieren een rol. Het helpt om de tenen goed in de richting van het lichaam te trekken terwijl het been gestrekt blijft. Heb je hier vaker last van, dan kan het helpen om Magnesium/Calcium drank of tabletten te gebruiken, welke te verkrijgen zijn bij de drogisterij. Je kunt bij ons een proefverpakking krijgen van een magnesiumdrank van het merk Salus.

Maagzuur
Door het zwangerschapshormoon progesteron verslapt de spier tussen de slokdarm en de maag. Bovendien is de hoek tussen de maag en slokdarm minder scherp waardoor het maagzuur makkelijker in de slokdarm terecht kan komen. Aan het einde van de zwangerschap kan de druk van de baarmoeder tegen de maag ook zorgen voor brandend maagzuur. Vooral ’s avonds na het eten en ’s nachts als je in bed ligt kun je hier last van hebben. Adviezen die kunnen helpen bij brandend maagzuur zijn:

 • Eet kleine beetjes gedurende de dag in plaats van drie grote maaltijden
 • Vermijd sterk gekruid of vet eten
 • Drink geen koolzuurhoudende dranken (helpt soms juist maagzuur verminderend)
 • Melk, vanillevla of een pepermuntje kunnen maagzuur verminderen
 • Probeer rechtop te zitten zodat er meer ruimte in de buikholte komt

Mocht je ondanks bovenstaande adviezen toch last houden van brandend maagzuur, dan zijn er meerdere middelen bij de apotheek of drogisterij verkrijgbaar die tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden. Je kunt bij ons een proefverpakking krijgen van BIJZUUR, een homeopatisch middel tegen maagzuur.

Ongeveer 70% van alle zwangeren heeft in de eerste drie maanden van de zwangerschap last van misselijkheid. Ook braken, met name in de ochtend, is iets waar veel zwangeren last van hebben. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk, maar hormonen spelen hierin een grote rol. In de meeste gevallen worden de klachten dan ook minder tussen de 12e en 16e week van de zwangerschap, wanneer de hormoonschommelingen wat kleiner worden. Adviezen die kunnen helpen bij misselijkheid zijn:

 • Eet iets voordat je opstaat, bijvoorbeeld een beschuit of cracker
 • Eet kleine beetjes gedurende de dag in plaats van drie grote maaltijden
 • Eet niet te gekruid en niet te vet
 • Gember kan de misselijkheid verminderen. Bij de apotheek of natuurwinkel zijn gembertabletjes te koop of trek bijvoorbeeld thee van een verse gemberwortel.
 • Probeer voldoende te drinken

Mocht je last hebben van extreme misselijkheid en moet je een aantal keer per dag braken neem dan altijd contact met ons op. Ook wanneer je na de 24ste week van de zwangerschap opnieuw klachten krijgt van misselijkheid en braken is het belangrijk contact met ons op te nemen.

Obstipatie
Tijdens de zwangerschap werken je darmen over het algemeen wat trager dan daarbuiten onder invloed van hormonen. Hierdoor kun je klachten krijgen van obstipatie (verstopping). Probeer minimaal 1,5 liter per dag te drinken en vezelrijk te eten. Een glas lauw water en 2 kiwi’s op de lege maag doet wonderen. Ook gedroogde pruimen en gebroken lijnzaad (door de yoghurt) zijn goed voor de stoelgang. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen. (Zie ook de tips bij ‘aambeien’)

Rusteloze benen
Onrustige benen tijdens de zwangerschap is een veelvoorkomende kwaal. Vaak is dit gevoel ’s nachts aanwezig. Je kunt dan last hebben van tintelingen, kriebelen of een pijnlijk gevoel. In sommige gevallen kan het helpen om Magnesium/Calcium drank te gebruiken, deze zijn verkrijgbaar bij de drogisterij. Je kunt bij ons een proefverpakking krijgen van een magnesiumdrank van het merk Salus.

Slapeloosheid
Tijdens de zwangerschap kunnen problemen ontstaan met slapen. Met name doorslapen kan lastig zijn. Je moet vaker uit bed om naar het toilet te gaan en het kindje kan ’s nachts soms juist erg actief zijn. Ook is het moeilijk om een goede houding te vinden of lig je wakker zonder enige reden. Als je wakker ligt omdat er vanalles door je hoofd maalt, schrijf dit dan op. Zo kun je soms de ‘zorgen’ van je afzetten. Neem voor je naar bed gaat een warme douche en een beker warme melk. Ook ontspannings- of ademhalingsoefeningen die je bij een zwangerschapscursus hebt geleerd kunnen helpen. Probeer overdag de gemiste uren in te halen en zorg dat je tussen de middag even gaat liggen.

Snurken
Door de verhoogde doorbloeding zijn de slijmvliezen opgezwollen. Hierdoor komt snurken vaker voor. 
Ga op je zij liggen of gebruik een neusspray met fysiologisch zout waardoor de slijmvliezen minder gezwollen raken. Dit is verkrijgbaar bij de apotheek.

Striae
Striae of zwangerschapsstrepen worden veroorzaakt door het oprekken van de huid. Door de rek kunnen kleine littekentjes ontstaan (striae). Vaak zijn deze zichtbaar op de borsten, buik of heupen. In het begin hebben de strepen een roodblauwe kleur, maar na verloop van tijd worden ze minder zichtbaar. Ze zullen echter nooit helemaal verdwijnen. Helaas is striae niet te voorkomen. Wel is het soms prettig om de huid soepel te houden en in te smeren met bijvoorbeeld bodylotion/buikbalsem. Je kunt bij ons proefverpakkingen krijgen van Palmer’s cocoa butter Formula Anti Striae Creme.

Vermoeidheid
Door de hormonale verandering ontstaan klachten van vermoeidheid. De meeste vrouwen hebben hier in de eerste 12 weken van de zwangerschap en de laatste weken voor de bevalling het meeste last van. De groei en ontwikkeling van het kindje kost het lichaam veel energie. Het beste is om hier aan toe te geven en meer rust te nemen als dat mogelijk is. Mocht er sprake zijn van extreme vermoeidheid dan zullen we je ijzergehalte een keer extra laten bepalen. Het werkt uiteraard preventief als je al let op je voeding en meer ijzerrijk voedsel nuttigt. Bij een te laag ijzergehalte zullen we medicatie voorschrijven.

Vocht vasthouden
Veel zwangeren houden, met name in de laatste periode van de zwangerschap, vocht vast. Dit veroorzaakt dikke voeten en enkels en soms ook dikke handen. In het laatste geval kan het zo zijn dat de vingers wat gaan tintelen (zie ‘ Carpaal-tunnelsyndroom). Je houdt vaak ook meer vocht vast bij warmte en weinig beweging.
Het is belangrijk minimaal 1,5 liter per dag te drinken. Hoe meer je drinkt, hoe meer vocht je lichaam daardoor uitscheidt (let op: te veel drinken is ook niet goed). Bepaalde groenten werken vochtafdrijvend; met name stengelgroenten (bijvoorbeeld bleekselderij, venkel, prei). 
Leg je benen wat hoger dan je heupen als je zit of ligt en probeer staan af te wisselen met zitten.
Zonder bijkomende klachten als hoofdpijn, misselijkheid of pijn in de bovenbuik kan het vasthouden van vocht geen kwaad. Als hier wel sprake van is, is het belangrijk direct contact met ons op te nemen.

Zwangerschapsmasker
Door een verhoogde aanmaak van hormonen worden meer pigmentcellen aangemaakt. Hierdoor worden zwangeren sneller bruin en worden sproeten en pigmentvlekken donkerder. Dit verdwijnt niet altijd na de zwangerschap. Vermijd daarom ook direct zonlicht op de huid en bescherm met name je gezicht met een hoed en/of parasol. Gebruik zonnebrand met een hoge beschermingsfactor. Ook zonnebankgebruik kan het ontstaan van een zwangerschapsmasker bevorderen.

week 1Rekenlesje Je zou kunnen zeggen dat je deze en de volgende week cadeau krijgt. Je bent op dit moment immers nog niet zwanger. Waarom deze week toch meetelt? Dat is om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen berekenen wanneer de baby geboren wordt. Om die reden wordt er niet uitgegaan van het moment van de bevruchting (dat weet je immers niet precies), maar van de eerste dag van je laatste menstruatie. Door daar negen maanden plus zeven dagen bij op te tellen, kun je zelf berekenen wat de uitgerekende datum is. Het gaat uiteraard om een schatting. Of de baby ook exact op die dag komt, is nog maar zeer de vraag.

week 2Een miniscule kans Ongeveer halverwege je maandelijkse cyclus maakt een rijpe eicel zich los uit de eierstokken. Vanaf dat moment tot enkele uren later is bevruchting mogelijk. Een eicel heeft op zich geen lang leven, slechts een kleine zesendertig uur. Zaadcellen houden het langer vol, ongeveer tweeenzeventig uur. Als je een of twee dagen voor de eisprong hebt gevreeën, kunnen er dus nog levende zaadcellen aanwezig zijn. Bij elke zaadlozing komen er ruim vijfhonderdmiljoen zaadcellen vrij. Die gaan allemaal op weg naar dat ene eitje. Uiteindelijk bereiken maar een paar honderd zaadjes hun doel en krijgt er hooguit ééntje de kans het eitje binnen te dringen. Dat is het moment van de bevruchting.

week 3De bevruchting Wanneer de zaadcel met het binnenste van het eitje in contact is gekomen, voegen ze zich samen, zoals twee zeepbellen één zeepbel kunnen worden. Die kern is de eerste cel van je kind. Deze cel deelt zich vervolgens eerst door twee, dan door vier, daarna door acht en zo verder. Als het eitje zich na ongeveer een week in de baarmoederwand nestelt, is het al een klompje van zestien cellen. In dat vrijwel onzichtbare klompje ligt al oneindig veel vast, zoals de bouw van je kind, de kleur haren en ogen, de intelligentie, het karakter en zelfs de geur van de huid!

week 4Taken verdelen Het stipje in je buik groeit zo hard, dat het met het blote oog zichtbaar zou kunnen zijn. Inmiddels heeft het zich vermenigvuldigd tot enkele duizenden cellen. Onderling hebben die cellen het werk inmiddels verdeeld. De cellen die de baby gaan vormen bevinden zich aan één kant: de embryonale knoop. De cellen rondom de holte vormen over een paar weken de placenta die je kind negen maanden lang van voedsel zal voorzien. Weer een andere groep zorgt voor de vliezen. Over een paar dagen zal het trosje cellen dat je baby gaat worden zich in de baarmoeder nestelen. De eerste weken wordt je kind gevoed via de bloedvaten in de baarmoederwand.

week 5Rijstkorreltje Het klompje cellen dat straks je baby wordt, heeft nu ongeveer de maat van een korrel rijst. Het begint zelfs al een beetje vorm te krijgen. Als je het goed zou bekijken, zou je een hoofdje en een staartje kunnen ontdekken. De ontwikkeling van je kind is fascinerend. Denk alleen maar eens aan alle lichaamsdelen waarvan we er twee hebben. Twee armen, twee ogen, twee longen, twee nieren… Ze ontstaan tegelijkertijd, maar door verschillende groepen cellen. Het is haast niet te geloven dat de ene groep voor het linkeroor zorgt, terwijl een andere groep een oor met dezelfde grootte en vorm voor de rechterkant ontwikkelt! Ondertussen wordt er alles aan gedaan om van je baarmoeder een veilig nestje te maken.

week 6Kloppend hartje Het vruchtje wordt nu embryo genoemd en lijkt een beetje op een garnaaltje. Langzaam ontstaat er een duidelijk hoofdje en een nekje. Er zijn ook al beginnende oogjes die nog ver uit elkaar staan, bijna aan de zijkant van het hoofdje. In het midden van het gezichtje verschijnt het puntje van de neus. Op de echo is heel vaag de ruggengraat te zien. Er is ook al een bloedsomloop en er is een begin gemaakt met organen als lever en nieren en met het maag-darmsysteem. En, misschien wel het allerleukste om te weten, het hartje is gaan kloppen!

week 7Armpjes en beentjes De baby groeit nu 1 millimeter per dag en is ongeveer zo groot als de nagel van je pink. Vooral de ontwikkeling van de armpjes gaat razendsnel. Vorige week waren er alleen nog maar een paar knobbeltjes aan de romp zichtbaar, nu heeft de baby al duidelijk een boven- en onderarm. Over drie dagen ontwikkelt zich aan het einde van de onderarm een soort schijf, waaraan je het begin van de vijf vingertjes al kunt zien. De beentjes zijn iets later aan de beurt, In verhouding tot de rest is het hoofdje ontzettend groot. Dat zal nog een hele tijd zo blijven: pas later in de zwangerschap wordt het lijfje in verhouding wat groter. Maar een hele tijd na de geboorte krijgt het hoofdje pas de juiste proporties.

week 8Kwetsbaar Tot nu toe was de baby eigenlijk een slap vormpje. Deze week ontstaat het begin van het volledige skelet. In alle opzichten begint het ‘fabriekje’ nu echt te draaien: het hartje klopt zo’n zestig keer per minuut, de hersenen beginnen te functioneren en kunnen signalen uitzenden naar de organen, de maag produceert al verteringssappen, de lever maakt bloedcellen… De baby in je buik groeit op dit moment supersnel en ontwikkelt zoveel belangrijke eigenschappen, dat hij ook heel kwetsbaar is. Daarom is het juist in deze eerste weken zo belangrijk dat je schadelijke stoffen als alcohol, sigaretten en medicijnen vermijdt.

week 9Mopsneusje Vanaf deze week wordt er door de deskundigen niet meer over een embryo gesproken, maar over een foetus. Je kind kan al met de handjes (ter grootte van een erwt!) wriemelen en is in het bezit van een prachtig mopsneusje. Amper drie centimeter lang heeft hij inmiddels een echt menselijk gezicht gekregen, compleet met mondje en zelfs al een tong. Ook de armen zijn weer een stukje verder gegroeid en hebben nu handen met vingertjes. En de benen, die nu gaan groeien, hebben al knieën, enkels en tenen. Wist je dat de baby zich ook al kan bewegen? Maar dat kun je nu nog niet voelen.

week 10De eerste mijlpaal Vanaf nu is je kind compleet en zal het alleen nog maar groeien. Toch is het nog lang niet levensvatbaar. Het heeft nog maanden de tijd nodig om zich verder te ontwikkelen en de organen moeten rijpen om straks goed te kunnen werken. De baby voelt zich dus voorlopig opperbest in jouw buik. Als de organen eenmaal goed gevormd zijn, kan er niet veel meer fout gaan en dat is een geruststellende gedachte. De baby heeft nu een boven- en een onderkaak, waarin al twintig kleine knobbeltjes zitten die na de geboorte de melktandjes worden. En boven op het bolletje groeit het eerste haar! Hij houdt meestal de beentjes voor zich gevouwen en meet nu zo’n viereneenhalve centimeter.

week 11Jongen of meisje Je kind maakt een ware groeispurt door. In één week tijd is het maar liefst een volle centimeter gegroeid en verdubbeld in gewicht! Vanaf nu blijft die groei nog even in dat enorme tempo doorgaan. Pas na de zestiende week wordt het weer wat minder. Niet dat de baby er zelf erg van onder de indruk is. Je hebt zelfs kans dat hij op dit moment rustig op zijn duimpje ligt te zuigen. En dat terwijl hij zo’n belangrijke fase doormaakt. Want dit is het moment waarop de geslachtsorganen worden gevormd: de eierstokken of de zaadballen. Overigens stond meteen al bij de bevruchting vast of de baby een jongetje of een meisje wordt.

week 12Grijpen en gapen Niet alleen zuigt de baby op de duim, hij kan ook al met de handjes grijpen, de navelstreng vastpakken, zich uitrekken en af en toe heerlijk gapen. Vanaf nu krijgt hij steeds meer menselijke trekjes. De oogleden, die kort geleden zijn ontstaan, zijn klaar er. bedekken het hele oog. Ze zullen nog tot de zevende maand aan elkaar geplakt blijven. Pas dan gaan de oogjes echt open. Maar het oogwit, de iris en de pupil zitten al wel allemaal op hun plaats. Alweer een mijlpaal: wanneer je eerdaags bij de verloskundige komt, kun je misschien via de doptone het hartje horen kloppen!

week 13Zichtbaar zwanger Groeit de baby wel genoeg? Waarschijnlijk wel. Maar in de eerste maanden merk je daar zelf niet zo veel van. Nu de organen zijn gevormd, stopt hij alle energie in het groter worden en… begint er bij jou langzaam een klein buikje te groeien! Overigens zegt je eigen gewicht niets over de gezondheid van de baby. Als je zelf weinig aankomt, hoeft dat dus niet te betekenen dat je kind niet groeit. En als je juist veel aankomt, wil dat niet automatisch zeggen dat dat ook voor de baby geldt. Vanaf nu zal de verloskundige tijdens elke controle zorgvuldig je buik aftasten om de hoogte van de baarmoeder en daarmee de groei van de baby te controleren. Bij twijfel kan ze altijd een echo laten maken.

week 14Rondjes zwemmen Het kind in je buik is één en al beweeglijkheid, al kun je dat nog niet voelen. Het trappelt met de beentjes, zwaait met de handjes (op een echo is dat soms heel mooi te zien), balt die tot vuistjes en kan zelfs al gekke gezichten trekken. Ondertussen zwemt het lekker rond in het vruchtwater: het heeft immers nog alle ruimte. Af en toe port het met een elleboog of voetje tegen de baarmoeder. Pas over een paar weken zul je van die zachte bewegingen iets voelen. De baby kan het mondje openen en de lipjes samenpersen. Voor echte zuigbewegingen is het nog te vroeg, maar hij kan wel al slikken. Je kind drinkt zelfs kleine slokjes vruchtwater. En als het zich daarin verslikt, krijgt het de hik!

week 15Koffielepeltje Het hoofdje is nu zo groot als een knikker, de vuistjes zijn zo groot als een erwt. En in het totaal is de baby met zijn elf centimeter ongeveer even lang als een koffielepeltje. Je kind krijgt de allereerste donshaartjes. Het hele lichaam wordt ermee bedekt. Het heeft een snorretje en haren op het voorhoofd, de buik en de handjes. De haartjes blijven tot ongeveer de zevenendertigste week zitten. Waarschijnlijk houden ze het huidsmeer, dat door talgkliertjes wordt aangemaakt en de baby tegen infecties beschermt, op zijn plek. De niertjes werken al en je baby doet zelfs af en toe een plasje, dat keurig wordt afgevoerd met het verversen van het vruchtwater.

week 16Tien kleine nageltjes De vingers en teentjes hebben tien piepkleine nageltjes gekregen. En op het gezichtje komen heel voorzichtig wenkbrauwen en wimpertjes tevoorschijn. Ook de stembanden zijn klaar, maar zonder lucht kan de baby er nog geen geluid mee produceren. Heb je je een keer flink gestoten of ben je nogal hard gevallen? Dat is geen reden om in paniek te raken. De baby kan gelukkig heel wat hebben. Je zou de baarmoeder kunnen vergelijken met een ballon waar water in zit. Het vruchtwater vormt een prima bescherming en vangt de grootste klap op. Maak je je toch bezorgd, bel dan even met de verloskundige.

week 17Licht en donker De baby groeit gemiddeld zo’n twee centimeter per week en heeft nu de grootte van een tandenborstel. Hij kan sinds kort dwars door de oogleden, het vruchtwater en de baarmoeder- en buikwand heen licht en donker onderscheiden. Dus als jij met je blote buik in de zon zit, zal hij dat zeker merken!

 

 

week 18Plopje? Wist je trouwens dat je kind nu al de vingerafdrukken ontwikkelt die het zijn leven lang zal behouden? Wie weet voel je nu voor het eerst beweging: een klein “plopje” in je buik. Je baby kan jouw geduld ook erg op de proef stellen en dat je pas in de 24ste week een “plopje” voelt. Tussen de 18 en 22 weken zal de verloskundige jou sturen voor een echo waarbij de organen van de baby nauwkeurig worden bekeken of ze in aanleg goed zijn.

 

week 19Atletisch typje De donshaartjes van een aantal weken geleden vallen nu langzaam uit. Daarvoor in de plaats komen iets grovere haren, vooral op het hoofdje. Bij elke zwangerschapscontrole zal de verloskundige je buik aftasten om de hoogte van je baarmoeder te bepalen. Als het goed is, is de baarmoeder nu al zo ver uitgerekt, dat de verloskundige deze net onder je navel kan voelen. Als het goed is, zit je baby nu al bijna op de helft van zijn uiteindelijke lengte. En als je een heel atletisch typje draagt, zuigt hij nu met evenveel gemak op de voetjes als op de handjes!

week 20Vlindertjes in je buik De baby schopt, zwaait, en maakt salto’s. Als je die capriolen nog niet hebt gevoeld, zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voor het zover is. Of misschien heb je al wel iets gemerkt, maar het niet als bewegingen van de baby herkend, Ben je van je tweede zwanger? Dan heb je de baby misschien al veel eerder gevoeld. Dit kan zelfs al bij veertien weken! Maar ook nu geldt: misschien moet je toch nog een paar weken wachten voordat het zover is. Hoe je de baby precies herkent? Watje voelt is misschien het beste te omschrijven als een soort vlindertje in je buik. In het begin goed te verwarren met wat gerommel in je darmen. Maar als je het een paar keer hebt gevoeld, weetje het zeker: het is de baby!

week 21Baarmoeder In theorie ben je al over de helft van je zwangerschap. Een vreemd idee… Op dit moment zal de baarmoeder al behoorlijk naar boven uitgerekt zijn en tot de navel reiken. De baby komt nu per week ongeveer zestig gram aan. Hij heeft nog steeds volop ruimte om te bewegen en dat betekent dat je hem de ene keer boven en dan weer onder in je buik zult voelen of aan de zijkant.

 

week 22Slaaphouding Je merkt waarschijnlijk dat de baby vooral actief wordt als jij rustig gaat liggen en dat hij slaapt als jij bezig bent. Toch is dat niet zo vreemd als het lijkt. In het eerste geval probeert je kind zijn evenwicht te herstellen, in het tweede geval wordt het door je bewegingen vanzelf in slaap gewiegd. Maar hoe actief de baby soms ook is, het grootste gedeelte van de tijd wordt er geslapen. Knus in elkaar gedoken, in de favoriete foetushouding, die overigens voor elke baby net weer even anders is. De een slaapt met de kin op de borst en opgetrokken knietjes, de ander met één gestrekt beentje, een derde houdt een handje op het hoofd. In die karakteristieke slaaphouding zal je baby zich ook na de geboorte het lekkerst voelen.

week 23Ademoefening De baby heeft nu het gewicht van één pond bereikt en bijna alle organen zijn volledig ontwikkeld. Je baby kan echt met de dag meer. Niet alleen kan hij iets stevig vastpakken en geluiden horen, hij kan sinds kort ook ademhalen. Geen lucht, maar vruchtwater ademt hij in en uit de longetjes, en dat is meteen een mooie oefening. Dat is nodig, want de longen zijn de enige organen die nog niet rijp genoeg zijn. De baby traint daarnaast ook zijn spieren door volop te bewegen. Gelukkig is de navelstreng lang genoeg om te zorgen dat hij daarvoor meer dan genoeg ruimte heeft.

week 24Vertrouwde liedjes De oortjes hebben bijna hun uiteindelijke vorm en horen steeds meer. In de eerste plaats vooral het gerommel van je darmen en het kloppen van je hart. Maar ook je (gedempte) stem. Leuk: de liedjes die je nu regelmatig zingt, zullen je baby na de geboorte bekend in de oren klinken. Dan zal hij er waarschijnlijk ook rustig van worden. Zo rustig als die vertrouwde geluiden hem kunnen maken, zo onrustig kan je baby trouwens worden van harde muziek, het slaan van een deur en harde stemmen. Dit heeft vooral te maken met je eigen reactie op die geluiden: je baby schrikt niet echt van de geluiden zelf. Je kunt nu ook contact maken’: als je je hand op je buik legt, reageert je kind daar soms op.

week 25Druktemaker De baarmoeder komt nu boven je navel uit. De zachte bewegingen van eerst veranderen in stompen, woelen en schoppen. De navelstreng is zo zacht en soepel, dat je kind er niet in verstrikt kan raken. Hoe vaak je de baby moet voelen bewegen, is niet precies te zeggen. Als het wat minder is, hoeft dat helemaal niets te betekenen. Voel je de baby een paar uur niet, dan neemt hij waarschijnlijk gewoon wat rust. Ook kan je te druk bezig zijn geweest om er op te letten. Of dat je al zo gewend bent aan die kleine stompjes, dat je ze niet eens meer opmerkt. Neem bij duidelijk veel minder bewegingen contact op met de verloskundige.

week 26Luistertruc Rond deze tijd gaan de oogjes open. Of dat betekent dat je kind behalve licht en donker ook meer kan zien, is niet bekend. Er is trouwens sprake van nóg een mijlpaal: de hartslag van de baby is nu zo sterk, dat je partner -waarschijnlijk – het hartje thuis kan horen kloppen. Het enige dat hij hiervoor nodig heeft is een leeg wc-rol-letje. Laat hem zijn oor op het rolletje leggen en het andere uiteinde zachtjes tegen je buik drukken en het rolletje los laten (het rolletje ligt dan klem tegen de buik). De beste plek is ongeveer tien centimeter onder de navel. Hoort of voelt hij na een aantal seconden niets, dan lukt het waarschijnlijk wel als hij het rolletje een beetje verschuift of later in de zwangerschap herhaalt.

week 27Onderonsje Als je met je handen over je buik wrijft, zal de baby erop af komen. Leuk, zo’n onderonsje! Lukt dit niet meteen, probeer het dan eens zo: ga ontspannen liggen en haal adem door je buik. Leg een hand tegen de zijkant of bovenkant van je buik. Je zult merken dat de baby naar je hand toekomt en er lekker tegenaan gaat liggen. Misschien voel je het niet meteen, maar als je je concentreert en het een paar dagen achter elkaar op een vast tijdstip doet, lukt het vast. Probeer daarna eens met je kind te spelen door je hand telkens een paar centimeter te verschuiven. Hij komt steeds opnieuw naar je hand toe. Hiervoor moet je je wel volledig ontspannen. Neem er dus de tijd voor, en kies er het liefst elke dag hetzelfde moment voor uit.

week 28Levensvatbaar Als je baby nu geboren wordt, heeft hij onder deskundige begeleiding al een goede kans om het te redden. Maar natuurlijk is hij daar eigenlijk nog lang niet aan toe. Hij is immers pas net een half jaar oud. En ontwikkelt zich nog elke dag verder. Zo was het spijsverteringskanaal al lang klaar, maar beginnen zich nu pas de smaakpapillen te ontwikkelen. Overigens zal je baby daar pas na de bevalling iets aan hebben, want het vruchtwater dat hij drinkt is smaakloos. De botjes zijn al behoorlijk stevig, al blijft het schedeltje zacht genoeg om straks door het geboortekanaal te kunnen.

week 29Dag- en nachtritme De verhouding tussen het hoofdje en het lijfje van de baby is nu ongeveer normaal. Je kind heeft bovendien al een duidelijke gezichtsuitdrukking. De manier waarop hij met de wenkbrauwen fronst of een grimas maakt, lijkt misschien precies op jouw frons of de lach van je partner. De baby heeft trouwens ook al een eigen karaktertje en stijl. Dit merk je als je op zijn bewegingen gaat letten. Je zult zien dat er een duidelijke regelmaat in zit. Je kind heeft een eigen dag- en nachtritme. Ook de manier waarop het zich beweegt, is heel herkenbaar. En let maar eens op: als het nu heel driftig met de beentjes trappelt, zal het dat na de geboorte waarschijnlijk ook doen.

week 30Oefenweeën Zo nu en dan kun je een harde buik krijgen, een soort wee. Wees gerust: het betekent niet dat de bevalling al in aantocht is. De baarmoeder is gewoon wat aan het oefenen. Je baby krijgt steeds minder ruimte in je buik. Misschien ligt hij al netjes met het hoofdje naar beneden, maar het kan ook zijn dat hij nog in een stuit ligt. Ook niets om je zorgen over te maken: nog zes weken lang heeft hij ruimte genoeg om zich andersom in de baarmoeder te nestelen.


week 31
Couveusekindje Je kind is nu al lekker stevig en ziet er ‘klaar’ uit. Toch is het heel belangrijk dat het nog een poosje in de baarmoeder blijft. Het temperatuursysteem is nog niet goed ontwikkeld: hij zou zichzelf buiten de baarmoeder niet warm kunnen houden. Ook is de weerstand nog niet voldoende opgebouwd, waardoor het risico op infecties nog erg groot is. Wordt je kind deze week al geboren, dan moet hij dus meteen de couveuse in.

 

week 32Bandenpijn Als je goed naar je buik kijkt, zie je er soms een handje of voetje ‘uitsteken’. Toch is het echte kopjeduike-len nu voorbij. Je hebt grote kans dat je kind zich met het hoofdje omlaag heeft gewenteld. Dat kun je misschien ook voelen, doordat hij met een beentje tegen je ribben drukt en met het hoofdje tegen je bekkenbodemspieren. Soms kun je hierdoor (flinke) last krijgen van bandenpijn. Je kunt deze pijn verlichten door even rustig te gaan zitten of liggen.

 

week 33Donshaartjes Sommige kinderen kunnen nu geen kant meer op in de baarmoeder. Het zachte vachtje, waarmee hij of zij tot nu toe helemaal bedekt was, begint langzaam maar zeker te verdwijnen. De haartjes komen net als losgelaten huidcellen en stukjes huidsmeer in het vruchtwater terecht. Dat de baby daar gewoon van drinkt, is geen enkel probleem. Als zijn maag te vol is van het vruchtwater, kan de maaginhoud het middenrif zo gaan prikkelen dat dat in een reflex samentrekt. Dit is de hik en is juist goed voor de ontwikkeling van maag en darmen.

 

week 34Groot of klein? De nagels hebben nu bijna de topjes van de vingertjes bereikt. De nieren werken, de longetjes zijn vrijwel rijp… Kortom: de baby is bijna ‘klaar voor de start’. Hij komt nu ook nog maar een paar ons per week aan. Hoe groot het kindje precies is, is niet exact aan je buik te zien. In een kleine buik hoeft immers niet per se een kleine baby te zitten. En in een dikke buik niet zonder meer een grote baby. De grootte van je buik wordt naast het gewicht van de baby ook bepaald door de stevigheid van het spierweefsel, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je postuur.

week 35Het hoogste punt Ongeveer rond deze tijd bereikt de baarmoeder het hoogste punt: de ribboog. Als de baby komt, zul je ook nu nog in het ziekenhuis moeten bevallen. De longetjes kunnen namelijk nog steeds niet geheel op eigen kracht werken. En dus zal je kind nog een poosje in de couveuse moeten liggen. Wanneer het voor de verloskundige of de gynaecoloog niet duidelijk is in welke houding de baby ligt, wordt er deze of volgende week een echo gemaakt.

 

week 36Tijd om in te dalen Als dit je eerste zwangerschap is, zal de baby rond deze tijd met het hoofdje dieper in het bekken zakken. Bij een tweede kind gebeurt dit meestal later, omdat de buikspieren al meer uitgerekt zijn en de baby nu nog ruimte heeft. De huid van de baby is nog steeds bedekt met huidsmeer, dat hem beschermt tegen infecties. Rond de vijfendertigste week laten de meeste stukjes huidsmeer los. De vlokjes drijven daarna rond in het vruchtwater. Aan het vruchtwater is ook te zien of de baby op het juiste moment geboren wordt. Is het vruchtwater kraakhelder zonder vlokjes, dan is hij te vroeg. Helder met vlokjes betekent op tijd en bij melkwit vruchtwater zijn de vlokjes helemaal opgelost en is de baby aan de late kant.

week 37Opgetrokken beentjes Schrik niet als je je kind opeens anders voelt bewegen. De bewegingen zijn doorgaans nu wat zachter en subtieler. Dit komt gewoon omdat het strak ligt en met opgetrokken beentjes in de baarmoeder ligt. Hoewel je soms nog wel een schop van de voetjes of een stomp van een elleboogje krijgt. Maak je je zorgen, bel dan altijd even met de verloskundige. Omdat de baby nu laag in de baarmoeder zit en op je blaas drukt, moet je waarschijnlijk vaker naar de wc. Maar tegelijkertijd kun je nu ook makkelijker ademhalen. Probeer nu vooral voor afleiding te zorgen. De baby kan elk moment komen, maar het zou ook heel goed nog een paar weken kunnen duren.

week 38Voorraadje De baby krijgt nu twintig a dertig gram vet per dag. Daarmee bouwt hij alvast een reserve op voor de eerste dagen na de geboorte. Zo kan je kind rustig aan de borst of de fles wennen zonder al te hongerig te worden of te veel gewicht te verliezen. Het laagje vet onder de huid is nu zo dik, dat de baby straks zijn eigen lijfje goed op temperatuur kan houden. Er stroomt nu per minuut zo’n tien liter bloed langs de placenta, vol voedingsstoffen voor je baby. Mocht de baby deze week komen, dan mag je gewoon thuis bevallen.


week 39
Klaar voor de start Als de buikwand niet te dik is, kan je partner nu gewoon zijn oor op je buik leggen en zo het hartje horen kloppen. De baby ligt ‘startklaar’ voor de baarmoedermond. De botjes zijn nog zo soepel, dat ze zich makkelijk kunnen voegen naar de vorm van het geboortekanaal: dankzij de fontanellen, de openingen tussen de schedelbeenderen, kan het hoofdje tijdens de bevalling iets smaller worden en er dus makkelijker uit komen. De schedelbeenderen schuiven tijdens de bevalling over elkaar, waardoor het hoofdje de eerste tijd extra ovaal lijkt.Klaar voor de start Als de buikwand niet te dik is, kan je partner nu gewoon zijn oor op je buik leggen en zo het hartje horen kloppen. De baby ligt ‘startklaar’ voor de baarmoedermond. De botjes zijn nog zo soepel, dat ze zich makkelijk kunnen voegen naar de vorm van het geboortekanaal: dankzij de fontanellen, de openingen tussen de schedelbeenderen, kan het hoofdje tijdens de bevalling iets smaller worden en er dus makkelijker uit komen. De schedelbeenderen schuiven tijdens de bevalling over elkaar, waardoor het hoofdje de eerste tijd extra ovaal lijkt.

week 40Uitgerekend! Eindelijk: de uitgerekende datum. Elk uur daarna waarin er niets gebeurt, is er waarschijnlijk één te lang, al trekken de meeste baby’s zich hier weinig van aan. Of de baby veel van de bevalling zal merken? Tijdens de eerste uren kan hij nog wat slapen. Wanneer de weeën elkaar steeds sneller opvolgen, kan hij minder bewegen en wordt hij wakker. De persweeën zijn voor je kindje het minst prettig. Het hoofdje wordt heen en weer geduwd. Eenmaal geboren valt alle druk weg. Wel moet hij in korte tijd aan allerlei nieuwe prikkels, zoals fel licht en harde geluiden, wennen.

week 41Rekenfoutje? Misschien een tegenvaller, maar het kan goed zijn dat jullie deze week ingaan zonder dat er iets gebeurd is. Uiteindelijk komt maar vier procent van alle baby’s precies op tijd. Waarom een zwangerschap langer kan duren, is niet precies bekend. Vermoed wordt dat het te maken heeft met de grootte van de placenta. Een grote placenta produceert veel progesteron, een hormoon dat de weeënactiviteit afremt. Het kan ook zijn dat de prikkels die de weeën op gang moeten brengen, niet sterk genoeg zijn. Alvast een geruststelling: van de baby’s die over tijd zijn, wordt negentig procent binnen tien dagen na de uitgerekende datum geboren.

week 42 De baby komt echt wel! Meestal betekent langer dan veertig weken zwanger zijn dat de baby het erg naar zijn zin heeft in je buik. Er is dus geen reden om je zorgen te maken: hij komt echt wel! En als de placenta tweeënveertig weken lang goed heeft gewerkt, ziet de baby er net zo uit als op tijd geboren kinderen. Hij heeft alleen geen huidsmeer meer op zijn velletje en waarschijnlijk zijn de handjes en voetjes een beetje uitgedroogd. Een bevalling inleiden gebeurt. Tenzij er natuurlijk iets is met de baby of dat er bij jou een medisch probleem is geconstateerd. Eén troost: dat lange wachten ben je echt meteen vergeten als je je kind in je armen houdt!

 

 

Moeder:

 • 3 sets bedverschoning
 • 
thermometer
 • 2 slopen
 • bedklossen
 • ondersteek
 • kraampakket (van je verzekering, of bij ons te koop voor een bijdrage van 15 aan het goede doel)

Kind:

 • 2 mutsjes
 • 
2 moltons of moltonhoezen
 • 2 onderlakentjes of hoeslakentjes
 • 3 bovenlakentjes
 • 2 dekentjes van natuurlijk materiaal (wol, katoen, bamboe)
 • 6 rompertjes in maat 50 en 56
 • 
6 setjes kleding in maat 50 en 56
 • 10 hydrofiel luiers
 • 5 hydrofiel washandjes
 • 
2 pakken wegwerpluiers + billendoekjes
 • spuugdoekjes 
digitale
 • babythermometer
 • luieremmer met deksel
 • aankleedkussen + 2 aankleedhoezen
 • babybadje met standaard
  babywasgel
 • 
1 badcape
 • 
1-2 naadloze metalen kruiken
 • 1-2 kruikenzakken

Thuisbevalling:

 • Kraampakket
 • 10 hydrofiele doeken
 • 
rol vuilniszakken
 • 1 rol toiletpapier
 • 2 kruiken + kruikenzak
 • klein pannetje/saladekom
 • 2 of 3 washandjes

Ziekenhuistasje:

 • Mapje verloskundige papieren
 • eventueel
  verzekeringspasje
 • eventueel bril/lenzen
 • eventueel ochtendjas
 • identiteitsbewijs
 • eventueel druivensuiker
 • pantoffels of slippers
 • eventueel ziekenhuispasje
 • rompertje
 • steunende/voedings-BH’s
 • 2 sets nachtkleding
 • parkeergeld/chipknip (eventueel taxi-geld)
 • 1-euromunt rolstoel
 • setje kleding
 • 
ondergoed
 • mutsje en kleding voor de baby
 • toiletartikelen + cosmetica
 • jasje, omslagdoek en/of dekentje voor naar huis
 • fototoestel/videocamera
 • telefoon + oplader
 • maxicsosi of autostoel
 • iets te eten/drinken
 • iets te lezen/luisteren
 • indien nodig: medicijnen, lenzen, bril
Wanneer jullie niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben, zal je partner de baby moeten erkennen om juridisch gezien een band te hebben met jullie kind. We raden je aan om de erkenning voor 30 weken geregeld te hebben. Wanneer je partner de baby heeft erkend kan hij/zij na de bevalling aangifte doen van de geboorte en wordt er automatisch een aanvraag tot het delen van het ouderlijk gezag ingediend na de aangifte.

Als jullie je eerste kindje verwachten, ga je samen naar het stadsdeelkantoor om de baby te laten erkennen door je partner. Je kan dit op afspraak doen, dus hoeft niet in de rij. Vergeet niet om beiden je legitimatie mee te nemen. Al bij de aangifte kan je kiezen welke achternaam de baby zal krijgen.

Het volgen van een cursus is een goede voorbereiding voor je bevalling. Je krijgt tijdens zo’n cursus heel veel extra informatie die bij onze zorg niet standaard aan bod komt. Je leert ontspanningsoefeningen om tijdens je bevalling de weeën op te vangen. En het is belangrijk om fysiek voorbereid te zijn op je bevalling. Een fit lijf bevalt immers beter! Wij adviseren onze cliënten daarom dringend om een zwangerschapscursus te volgen.
Elke zwangere heeft andere behoeftes als het gaat om hoe je je voorbereidt. Gelukkig is er voor elk wat wils. Zo is er yoga, gym, fitness, hypnotherapie, massage, zwemmen, haptonomie, Mensendieck en nog veel meer. Voor een compleet overzicht kan je tijdens het wachten op je afspraak op de praktijk in onze foldermap kijken. Schroom niet om ons om specifieke tips te vragen wanneer je bedacht hebt wat je wilt.
Je kan je bij een van de verloskundigen of de assistente aanmelden voor de voorlichtingsbijeenkomst over de bevalling en/of de workshop over voeden en opvoeden. Of mail naar mail@amstermam.nl
Iedere woensdag tussen 15u en 15.30u hebben we een inloopspreekuur op de Spuistraat. Zonder afspraak kan je terecht om even het hartje te horen, te laten controleren of je buikspieren weer op hun plek zitten na de bevalling, je baby te wegen of welke 5-minutenvraag dan ook 😉
In het amstermam zorgplan vind je alle informatie die je nodig hebt: vanaf de eerste echo tot na het kraambed. Deze is hier te downloaden. Vind je geen antwoord op je vraag? Mail ons op mail@amstermam.nl en we helpen je graag.
Je kan er sinds 1 april 2017 voor kiezen om een NIPT te laten uitvoeren: een bloedtest die aangeeft of je ongeboren kind het syndroom van Down, Patau of Edwards heeft. De NIPT geeft geen risico’s voor jou of de baby en wordt niet vergoed door je verzekering. Vanaf 11 weken zwangerschap kan er bloed bij jou worden afgenomen ten behoeve van de NIPT. Dit bloed wordt in een van de academische centra onderzocht op de aanwezigheid van een extra chromosoom (trisomie) 13, 18 of 21: de veroorzakers van de syndromen. De NIPT wordt aangeboden binnen een wetenschappelijk onderzoek: Trident-2. De NIPT spoort dezelfde aandoeningen op als voorheen de combinatietest. Alleen geeft de NIPT een uitslag die veel betrouwbaarder is.

Een goede testuitslag heeft een betrouwbaarheid van 99,9%. Een slechte uitslag heeft een iets minder grote betrouwbaarheid.

Het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de mogelijke uitkomsten als je deze test wilt doen. Welke keuze je namelijk ook maakt, je kan te maken krijgen met moeilijke keuzes over het wel of niet afbreken van de zwangerschap.

Lees hier meer over in aflevering 3 van het 9 maanden plan.

Bevalling
Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar voor spoed op 06 18543341.

Bij bloedverlies, weeën of vruchtwaterverlies vóór 37 weken: bel direct.
Vanaf 37 weken bel je voor de volgende punten naar het spoednummer:

Weeën
Als je voor de eerste keer bevalt, na 1 a 2 uur lang weeën die om de 3-4 minuten komen en ongeveer 60 seconden duren.
Als je al eens bevallen bent, bel je als de weeën om de 5 minuten komen of als je aanvoelt dat je gaat bevallen.

Vruchtwater verlies
Vang wat op in een kraamverband of een helder glas en let op de kleur. Is het:

 • Kleurloos of roze;
  • is het nacht: bel rond 10.00 uur ’s ochtends
  • is het overdag: bel direct
 • Groen of bruin: bel direct

Indien het hoofdje nog niet goed was ingedaald bij de laatste controle, bel ons dan direct na het breken van de vliezen en ga liggen (ongeacht kleur en tijdstip).

Bewaar datgene wat nat geworden is (kleding, kraamverband, etc) voor ons. Noteer het tijdstip waarop de vliezen zijn gebroken. Meet elke 4 uur je temperatuur en bel bij verhoging ( > 38 graden).

BloedverliesVerlies je helderrood vaginaal bloed tijdens de weeën en is dit meer dan een menstruatie: bel ons dan direct.

Natuurlijk geld ook tijdens de bevalling dat je ons moet bellen als je de baby niet goed voelt bewegen of om een andere reden ongerust bent.

Het antwoord is simpel: daar waar jij het meest ontspannen bent. Je lijf bevalt het beste daar waar het zich thuisvoelt. De hormonen die voor weeën zorgen kunnen hun werk namelijk het beste doen wanneer je ontspannen bent. Daardoor is de kans op ingrepen zo klein mogelijk. Denk rustig na over je keuze, bespreek het met je partner en weet dat je pas tijdens de bevalling hoeft te beslissen waar jij je prettig bij voelt. Wij respecteren elke keuze, en doen op iedere plek met evenveel liefde ons werk.

Je mag zelf aangeven in welk ziekenhuis je wilt bevallen. Houd er rekening mee dat het ziekenhuis van voorkeur vol kan zijn. Het vervoer van en naar het ziekenhuis moet je zelf verzorgen. Ongeveer 2-3 uur na de bevalling ga je weer naar huis, ook ´s nachts. Veel zorgverzekeraars brengen voor een poliklinische bevalling een eigen bijdrage in rekening, vraag bij je zorgverzekeraar welk bedrag je eventueel zelf moet betalen.

Weetjes om mee te nemen:

 • Thuis bevallen is net zo veilig als in het ziekenhuis, blijkt uit Nederlands onderzoek.
 • Wij hebben alles bij ons voor een prettig en veilig verloop van je bevalling: baarkruk, medicatie, zuurstof etc.
 • In je eigen huis kan je vaak het beste zorgen voor een ontspannen sfeer.
 • Vrouwen die thuis zijn bevallen kijken vaker positief terug op hun bevalling.
 • Bij de meeste verwijzingen kan je prima de trap af lopen. We verwijzen slechts zelden met spoed en takelen nog minder vaak iemand uit het raam.
 • Wanneer je poliklinisch bevalt heb je en iets grotere kans dat je bevalling medisch wordt. De drempel wordt voor ons beiden lager om de hulp van de gynaecoloog in te schakelen.
Je kan je bij een van de verloskundigen of de assistente aanmelden voor de voorlichtingsbijeenkomst over de bevalling. Hier vind je de data voor 2022.Of mail naar mail@amstermam.nl
Het is bekend dat vrouwen die goed geïnformeerd zijn over wat er bij de
bevalling kan en gaat gebeuren en zich betrokken voelen bij de begeleiding, beter terugkijken op deze indrukwekkende gebeurtenis. Wanneer je besluit een geboorteplan te schrijven denk je na over jouw wensen betreffende de bevalling en de periode erna. Het is belangrijk om te beseffen dat je nooit precies van tevoren weet wat je op het moment zelf precies wilt of nodig hebt. Daarom is het vooral belangrijk om na te denken over hoe je begeleid wilt worden, zodat jij je vertrouwd voelt en je los durft te laten. Ook als het anders gaat dan je van tevoren had voorgesteld. Want als je vertrouwen hebt, kun je loslaten en dat is essentieel om de bevalling goed te ervaren.

Wij willen graag je wensen met je bespreken en meenemen in onze begeleiding, zodat we kunnen bijdragen aan een waardevolle herinnering. Dit doen we in de meeste gevallen rond de 35e week van de zwangerschap, thuis of op de praktijk.
Je bespreekt het geboorteplan met je vaste verloskundige, die je verdere uitleg kan geven. Jullie bepalen dan samen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren. Vaak zijn er dan alternatieven. Na dit gesprek kun je het geboorteplan aanvullen of aanpassen als dat nodig is.

Tips bij het schrijven

 1. Verzamel zo veel mogelijk informatie voordat je gaat schrijven. Dan weet je beter wat er gaat gebeuren en wat er mogelijk is.
 2. Hou het geboorteplan simpel en bondig. Beschrijf vooral wat echt belangrijk voor je is. Zo voorkom je dat niet alles wordt gelezen of begrepen.
 3. Wij ontvangen het geboorteplan graag digitaal zodat we deze aan je medisch dossier kunnen toevoegen. Je kunt mailen naar mail@amstermam.nl
 4. Stop een printje in je mapje bij de zwangerschapskaart, dan zijn je belangrijke gegevens altijd bij elkaar.

Er zijn allerlei formats voor een geboorteplan te vinden op internet. Hieronder een aantal richtinggevende vragen die ook kunnen helpen:
Waar wil je bevallen? Wie wil je bij je hebben tijdens de bevalling? Heb je wensen over de ruimte en de sfeer waarin je bevalt? Hoe wil je omgaan met de pijn van de weeën (fysiek, mentaal, medicamenteus)? Wil je partner of jijzelf de navelstreng doorknippen? Is een student welkom? Welke voeding wil jij je kind geven? Heb je bijzondere wensen indien medisch ingrijpen nodig is?

Kraambed
De eerste 24 uur: adviezen voor mama

Naweeën
De baarmoeder trekt na de bevalling krachtig samen om onnodig bloedverlies te voorkomen. Naweeën ontstaan vaak tijdens het geven van borstvoeding. Tegen de pijn van naweeën kun je een warme kruik gebruiken en eventueel paracetamol innemen: 500mg iedere 4 uur, max 8 per dag.

Vloeien
De eerste dagen na de bevalling heb je bloedverlies dat qua hoeveelheid overeenkomt met heftigere dagen van een menstruatie. Ook kan je stolsels verliezen, soms ter grootte van een sinaasappel. Bel ons wanneer:

 • een kraamverband binnen 30 min helemaal volgezogen is.
 • je meer dan 2 grote stolsels bent verloren.

Hechtingen
Als je hechtingen hebt is het belangrijk om de wond goed schoon te houden. Spoel na elk toiletbezoek met lauw water of onder de douche. Het spoelen verzacht ook de pijn bij het plassen doordat de urine wordt verdund.

Plassen
Het is belangrijk dat je binnen 6 uur na de bevalling geplast hebt. Lukt dit niet, neem dan contact op met ons. Ga iedere paar uur naar het toilet, ook wanneer je geen aandrang voelt.

De eerste 24 uur: voeding

Borstvoeding
Bied de baby de borst aan zodra de baby wakker wordt. Voedingssignalen zijn; smakgeluiden, zuigen op handje, bewegen van het tongetje langs de lippen.

 • De eerste 24 uur leg je een baby aan de borst om te zorgen dat de melkproductie op gang komt.
 • Het is normaal dat er nog maar weinig melk aanwezig is de eerste 24 uur. Geen probleem: een kind heeft voldoende reserves voor de eerste dag.
 • De baby is goed aangelegd als hij/ zij de tepel en een gedeelte van de tepelhof omsloten heeft met haar/ zijn mond, de lipjes naar buiten gekruld zijn en het tongetje zichtbaar is als je het onderlipje voorzichtig iets omlaag duwt.
 • Begin met de borst die je de vorige borstvoedingsronde als laatste hebt aangeboden.
 • Geef de baby geen fopspeen.

Kunstvoeding

 • Maak de kunstvoeding klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Geef 10-20 cc kunstvoeding per voeding a 3-4 uur (dit geldt voor de eerste dag).
 • Eenmaal opgewarmde kunstvoeding niet meer gebruiken.
 • Alle flesjes en dergelijke die voor het eerst worden gebruikt goed uitkoken gedurende 5 min. Spenen uitkoken gedurende 3 minuten.
De eerste 24 uur: adviezen voor de baby

Huilen
Als de baby huilt, kan dat verschillende oorzaken hebben: vieze luier, te warm of te koud, honger, zuigbehoefte (geef je pink met de nagel op de tong), of de baby wil gewoon bij je zijn.

De eerste luiers
Bewaar alle verschoonde luiers de eerste dagen voor de kraamzorg.
Meisjes kunnen onder invloed van hormonen van de moeder een beetje vaginaal slijm- en/of bloedverlies hebben (pseudo-menstruatie).
De eerste ontlasting is meestal zwart en teerachtig. Smeer de billetjes eventueel in met vaseline of babyolie om ze gemakkelijker schoon te kunnen maken.

Misselijk
De eerste 24 uur kan de baby nog wat misselijk zijn door het inslikken van vruchtwater en bloed. Schrik niet wanneer de baby moet kokhalzen of spugen, draai de baby op de zij en klop zachtjes op de rug.

Temperatuur
De temperatuur van de baby moet tussen de 36,5 C en 37,5 C zijn.
Meet 1 uur na thuiskomst en voor de nacht de temperatuur. Doe de thermometer in de anus tot 1 cm voorbij het metalen puntje. Dit lijkt diep, maar is normaal.

 • Is de temperatuur hoger dan 37,5 C haal dan een dekentje weg of trek een laagje kleding uit bij de baby.
 • Is de temperatuur lager dan 36,5 C zet dan een mutsje op bij de baby en geef een nieuwe kruik.
  Na 1 uur moet de temperatuur weer richting de 37 C zijn, zo niet neem dan contact op met de verloskundige. Neem direct contact op met de verloskundige wanneer de temperatuur onder de 36 C en boven de 38 C is.

Kruiken
Controleer of de sluitring van de kruik niet is uitgedroogd. Vul de kruik eerst met een beker koud water en vul dit aan met gekookt water totdat de kruik overloopt en er geen lucht meer bij zit. Draai de dop stevig vast en controleer of de kruik niet lekt door hem op de kop te houden. Doe een kruikzak om de kruik heen. Leg de kruik bovenop het dekentje aan het voeteneind en houd een handbreedte tussen kruik en baby.

Ligging
Leg de baby op zijn/haar rug te slapen. Probeer na iedere voeding het gezichtje naar een andere kant te laten kijken.

Kleur
Een gezonde pasgeborene heeft een roze of licht getinte huidskleur. Heeft de baby een andere kleur bel ons dan direct!

Als je net bevallen bent is het belangrijk dat je als kraamvrouw zorg en medische begeleiding krijgt. De zorg die je krijgt wordt door een kraamverzorgende geboden. De kraamverzorgende verzorgt jou en je baby, geeft voorlichting, begeleidt bij de borstvoeding en voert daarbij ook belangrijke controles uit. Deze controles zijn van belang voor jouw gezondheid en die van de baby.
Meld je op tijd in de zwangerschap aan voor kraamzorg. Dit is niet automatisch geregeld wanneer je bij ons onder zorg bent; kraamzorg wordt door een kraambureau geleverd. Bij de intake ontvang je van je verloskundige tips bij wie je dit het beste kunt regelen.
Tussen de 4e en 7e dag na de bevalling komt er iemand van de GGD Amsterdam bij jullie thuis voor de gehoortest en hielprik. De GGD wordt na de aangifte van jullie kindje automatisch ingelicht, daarom is het belangrijk tijdig aangifte van de geboorte te doen. Bij de hielprik wordt het bloed van jullie kindje onderzocht op 17 zeldzame maar behandelbare ziekten. Vroege opsporing van deze ziekten zorgt voor veel betere behandelingsmogelijkheden en een betere toekomst voor jullie kind.
Voor meer info, lees hier de de folder van het RIVM.
 • Baby:
  • Geen spoed: voor vragen die geen spoed hebben en die over je baby gaan, kan je terecht bij het Ouder Kind Centrum (consultatiebureau). Zij nemen binnen twee weken na de geboorte contact met je op om een eerste afspraak met je in te plannen.
  • Spoed: heeft je baby koorts, is hij/zij ziek of maak je je anderszins zorgen: bel je huisarts.
 • Jijzelf:
  • Zwangerschap gerelateerd: heb je vragen over je borsten, bloedverlies, bekkenbodem of buik: bel ons tot 6 weken na de bevalling gerust nog met vragen.
  • Overig: bij andere vragen of koorts: bel je huisarts.
vanwege covid is het Geboorte Cafe gesloten

Iedere derde donderdag van de maand nodigen we alle pasbevallen moeders, vaders en baby’s uit voor ons Geboorte-cafe. Op Westerdok kletsen we na over de afgelopen maanden, kan je tips en trics met anderen delen en andere jonge ouders uit de buurt leren kennen. Wij proberen er altijd allemaal te zijn. Daarnaast zijn aanwezig:
– Ineke van Straeten, lactatiekunidge en pedagoge. Voor alle vragen over voeden, slapen, huilen etc.
– Sandra Hoogeboom, fotograaf. Voor mooie plaatjes van je baby en jou als je dit wilt.

Je bent altijd welkom om 6 weken na de bevalling op nacontrole te komen. Bijvoorbeeld om je hechtingen te laten controleren, klachten die je nog ervaart te bespreken of onze zorg te evalueren. Het initiatief tot het maken voor een afspraak ligt bij jou. We doen geen standaard nacontroles meer, omdat veel vrouwen die lastminute af zeggen als het allemaal goed gaat. En gelukkig is dat in de meeste gevallen zo.
Voor een gezonde ontwikkeling en groei van je baby, is borstvoeding de beste voeding die je kan geven de eerste 6 maanden. Gelukkig is flesvoeding tewgenwoordig een heel goed alternatief voor als je geen borstvoeding kunt of wilt geven.
Borstvoeding geven is natuurlijk, maar hoe vaak zien wij onze zussen of vriendinnen voeden? En hoeveel praten wij erover met elkaar? Op beiden vragen is het antwoord voor de meeste vrouwen: weinig. Daarom vinden wij het verstandig als je borstvoeding wilt geven, om je hierop goed voor te bereiden. Om te weten wat de natuur voor je in petto heeft. Kennis geeft rust, en rust vergroot de kans dat de borstvoeding goed op gang komt, dat je er plezier aan beleeft en dat het uiteindelijk ‘vanzelf’ gaat.
Je ontvangt tijdens het spreekuur van ons de groeigids van de GGD Amsterdam over borstvoeding. Hierin staat veel informatie over de voordelen van borstvoeding, aanleggen, het op gang komen van de melkproductie, problemen tijdens het voeden en over kolven. Wil je aanvullende info, dan is het volgen van een borstvoedingsvoorlichting een aanrader. In Amsterdam zijn er verschillende voorlichtingen. Wij raden de voorlichting ‘Voeden en Opvoeden’ van Ineke van Straeten aan, die ze maandelijks bij ons verzorgt. Behalve over borstvoeding, vertelt ze je alles over de eerste periode na de bevalling, ook over het huil- en slaapgedrag van je baby.
Diensten
Je kan je bij een van de verloskundigen of de assistente aanmelden voor de voorlichtingsbijeenkomst over de bevalling.
Voor een gezonde ontwikkeling en groei van je baby, is borstvoeding de beste voeding die je kan geven de eerste 6 maanden. Borstvoeding geven is heel natuurlijk. Alleen hoe vaak zien wij onze zussen of vriendinnen voeden? En hoeveel praten wij erover met elkaar? Op beiden vragen is het antwoord voor de meeste vrouwen: weinig. Daarom vinden wij het verstandig om je voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Om te weten wat de natuur voor je in petto heeft. Kennis geeft rust, en rust vergroot de kans dat de borstvoeding goed op gang komt en dat je er plezier aan beleeft.
Je ontvangt tijdens het spreekuur van ons de groeigids van de GGD Amsterdam over borstvoeding. Hierin staat veel informatie over de voordelen van borstvoeding, aanleggen, het op gang komen van de melkproductie, problemen tijdens het voeden en over kolven. Wil je aanvullende info, dan is het volgen van een borstvoedingsvoorlichting een aanrader. In Amsterdam zijn er verschillende voorlichtingen. Een aanrader is die van het Borstvoedingscentrum Amsterdam.
Iedere derde donderdag van de maand nodigen we alle pasbevallen moeders, vaders en baby’s uit voor ons Geboorte-cafe. Op de Westerdok kletsen we na over de afgelopen maanden, kan je tips en trics met anderen delen en andere jonge ouders uit de buurt leren kennen. Wij proberen er altijd allemaal te zijn. Daarnaast zijn aanwezig:
– Ineke van Straeten, lactatiekunidge en pedagoge. Voor alle vragen over voeden, slapen, huilen etc.
– Sandra Hoogeboom, fotograaf. Voor mooie plaatjes van je baby en jou als je dit wilt.
Iedere woensdag tussen 15u en 15.30u hebben we een inloopspreekuur op de Spuistraat. Zonder afspraak kan je terecht om even het hartje te horen, te laten controleren of je buikspieren weer op hun plek zitten na de bevalling, je baby te wegen of welke 5-minutenvraag dan ook 😉
Echoscopie
De eerste echo die plaatsvindt is de vroege echo, rond 8 weken. We kijken of het hartje klopt (dit is nog niet hoorbaar) en de zwangerschap in je baarmoeder zit. Tot 8 weken is de kans op een miskraam nog erg reëel en kan de echo een valse geruststelling of blijdschap geven. Ook bij een medische indicatie (eerdere miskraam, eerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschap of tekenen van een miskraam in de huidige zwangerschap) maken we een vroege echo. Dit bieden wij als service aan al onze cliënten en is dus kosteloos voor alle amstermammers.

Daarna vindt de termijnecho plaats rond de 11 weken zwangerschap en zullen we je vertellen wanneer je uitgerekend bent.

De volgende echo die plaatsvindt is de 13 weken echo. Tussen de 12+3 en 14+3 weken zwangerschap kan je de 13 weken echo uit laten voeren. Met de echo kijken we of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ook kijken we naar de hoeveelheid vruchtwater en de groei van je kind.

Rond 20 weken volgt opnieuw een echo om te kijken of de baby lichamelijke afwijkingen heeft: de 20-weken echo. Deze wordt verricht tussen de 19 en 21 weken zwangerschap door een van onze gespecialiseerde verloskundigen. Tijdens deze medische echo gaan we op zoek naar zichtbare lichamelijke afwijkingen.

Tot slot kijken we bij de ligging echo rond 35 weken naar hoe de baby ligt.

Mocht er in de loop van de zwangerschap een indicatie zijn voor een extra echo, dan kan deze (in de meeste gevallen) bij ons op de praktijk plaatsvinden. Is er geen indicatie en wil je op eigen verzoek een extra echo (zoals een echo om het geslacht van de baby te ontdekken) dan is dat mogelijk. De kosten zijn voor eigen rekening en vind je op onze echopagina

Bij het gebruik van ultrageluid bij echografisch onderzoek zijn geen schadelijke effecten bekend. Frequent gebruik van röntgenstralen kunnen leiden tot beschadigingen van cellen of organen en daarmee tot ziekten. Dit is bij gebruik van ultrageluid (echo) dus niet het geval.
Bij echografisch onderzoek wordt gebruikt gemaakt van geluidsgolven met een zeer hoge frequentie, waardoor het voor ons onhoorbaar is. Het echoapparaat wekt deze golven op, het geluid wordt het lichaam in gezonden en levert weerkaatsingen van geluid op. Het weerkaatste geluid wordt door het apparaat opgevangen en omgezet in beeld.
Echo’s worden gemaakt door onze verloskundigen Esma, Marike en Rianne. In combinatie met je reguliere afspraak, of wanneer jij dit wilt juist op een afzonderlijk moment.

Speciaal voor de screenings echo (13 + 20-weken echo) hebben we gespecialiseerde echoscopisten in ons team: Natascha, Nadya en Angela. Zij verrichten alle soorten echo’s die er mogelijk zijn bij amstermam.

Wij werken bij amstermam op een Voluson S10 uit 2017. Dit echo apparaat beschikt naast 2D ook over de mogelijkheid te kijken in 3D of 4D (HDLive).
Een 2D en 3D echo worden beiden door onze verloskundigen of echoscopisten gemaakt op hetzelfde apparaat als alle andere echo’s. Het doen van een 3D echo vergt echter extra training en om uitgebreidere apparatuur en software.
Privacy
Nadat je bevallen bent sturen we een overdracht naar je huisarts. Daarin staat de volgende informatie:

Aan:
Huisarts XXXXX

Amsterdam, 15-09-2018

Bericht omtrent bevalling.

Betreft: Mevrouw A Dummy
Geboren: 01-01-1987
Wonende: Spuistraat 239, 1012VP Amsterdam
BSN: onbekend
Ref. nr: 160153

Zwangerschap
gravida: 2 para: 1 sp.ab: 0 ab.prov: 0 EUG: 0 fetal loss: In leven:
datum L.M.: 11-10-2017 a terme: 02-11-2018 zekerheid: vroege echo (vóór de 16e week)

Baring
plaats van bevalling: thuis
geboorte datum: 15-09-2018 tijd: 10:55 termijn: 33+1
vliesbreuk: 15-09-2018 tijd: 07:15 duur gebroken vliezen: 3 uur 40 min
duur ontsluiting: uur
meepersen: 10:05 duur uitdrijving: 50 min
placenta: 11:07 duur nageboortetijdperk: 12 min
o.l.v: R. Scholten supervisie: R. Scholten verantwoordelijk: R. Scholten
medische indicatie: geen
begin baring: spontane weeënactiviteit
indicatie: geen
vliesbreuk: spontaan kleur: helder
ligging: achterhoofd, Aav hulp: geen pijnbestrijding: geen
bijstimulatie: geen indicate: entourage: bed

Notities baring:
G: ongestoorde graviditeit, CM Esma Ldrissi.
P: olv Rianne Scholten. Spontane ww AD 39+1. O: 7u, U: 50 min. Sp in Aav geboren zoon Floris goede start AS 9/10 3340 gram. Pl en vl sp en compl, tbv 300cc. Per: 2e graads ruptuur iv gehecht.
K: BV

Kind
naam: Floris geslacht: jongen apgars: 9/10/10
gewicht: 3340 gram (perc.>p97,7) reanimatie: geen
testis links: ingedaald rechts: ingedaald
Bijzonderheden:
Notities:

Nageboortetijdperk
leiding: expectatief wijze van geboorte: spontaan
medicatie: geen compleetheid: compleet
placentagewicht: niet bekend bloedverlies: 300 ml
perineum ruptuur: eerste graads ruptuur episiotomie: geen
overig trauma: geen hechtingen: intracutaan te verwijderen: 1

Kraambed
voeding: borstvoeding kraamzorg: vijf-uurs hulp
lactatieremming: geen

Laboratorium
bloedgroep/rhesus: O positief laatste Hb: 8,5 mmol/l, 29-12-2016

Met vriendelijke groet,

R. Scholten, verloskundige
amstermam
Zorgmail: 08051200
Tel: 020-2103170
Fax: 020-7537001
Spuistraat 239-1hoog
1012VP Amsterdam

Nadat je bevallen bent sturen we een overdracht naar het Ouder Kind Centrum (consultatiebureau). Daarin staat de volgende informatie:

Aan:
JGZ (GGD Amsterdam/JGZ/Regio 3/Team 3.1)

Amsterdam, 16-09-2018

Bericht omtrent overdracht naar JGZ

Naam en adres gegevens
———————-
naam: A Dummy, Voornaam
geboortedatum: 01-01-1987
BSN: onbekend
adres: Spuistraat 239, 1012VP, Amsterdam
telefoon: 020-2103170
mobiel:
woonomstandigheden:
gezinssituatie: LAT relatie

opleiding:
beroep: Kantoor
etniciteit: Nederlands
geboorteland:
spreektaal: Nederlands
Roken: niet gerookt
alcohol: gestopt bij positieve zw-test
drugs: geen

Partner
——-
naam:
mobiel:
opleiding:
beroep: onderwijs
etniciteit:
geboorteland:
spreektaal:
roken: minder dan 10

Algemene anamnese ouders/familie
———————————
allergieen:

medicatiegebruik:

familieanamnese:
geen bijzonderheden *n.v.t. *

DM: neg
RR: neg
Cong afw: alle kinderen in beide families gezond en levend geboren
gezond

Obstetrische anamnese
———————
gravida: 2
pariteit: 1
miskramen/abortus: 0
levende kinderen: 0
vrouwelijke genitale verminking:

Huidige zwangerschap
——————–
prenatale zorg door/casemanager: Esma Ldrissi

Partus
——
zwangerschapsduur: 33+1
ontsluitingsduur: onbekend uur
uitdrijvingsduur: 50 min
plaats geboorte kind: thuis
wijze geboorte: spontane weeënactiviteit
ligging: achterhoofd, Aav
aantal vaten in navelstreng: 3
bloedverlies: 300

Overige bijzonderheden Partus

Mededelingen aan JGZ:
G: ongestoorde graviditeit, CM Esma Ldrissi.
P: olv Rianne Scholten. Spontane ww AD 39+1. O: 7u, U: 50 min. Sp in Aav geboren zoon Floris goede start AS 9/10 3340 gram. Pl en vl sp en compl, tbv 300cc. Per: 2e graads ruptuur iv gehecht.
K: BV

Consult / overdracht incl. reden

Bloeduitslagen moeder
———————
Bloedgroep rhesus:
HIV:
Hepatitis B:
Lues:
Rubella:
Hb: 8,5 mmol/l (29-12-2016)

Kind
—-
naam: Floris
geslacht: jongen
BSN: onbekend
geboorte datum: 15-09-2018
tijdstip: 10:55
apgar score: 9/10/10
geboortegewicht: 3340
Vit K: ja
Voeding: borstvoeding
Testes links: ingedaald
Testes rechts: ingedaald

aspect: matuur
Paediatrische betrokkenheid / reden
Aangeboren afwijking

Bloeduitslagen kind
——————-
Actief betrokken hulpverleners/ hulpverlening op indicatie:
Contactpersoon organisatie/hulpverlener:
Functie organisatie/hulpverlener:
Telefoon organisatie/hulpverlener:
Emailadres organisatie/hulpverlener:

Met vriendelijke groet,

R. Scholten, verloskundige
amstermam
Zorgmail: 08051200
Tel: 020-2103170
Fax: 020-7537001
Spuistraat 239-1hoog
1012VP Amsterdam