Ik ben bijna halverwege

De meeste mensen weten inmiddels dat je zwanger bent, en de eerste praktische voorbereidingen worden getroffen.

In het kort

  • Een goede 20-weken echo is geen garantie voor een gezond kind.
  • Indien jullie niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben, dan heeft de vader juridisch gezien geen band met het kind na de bevalling.
  • Het doen van een zwangerschapscursus verbetert de uitkomst van de bevalling en maakt dat je beter terugkijkt op de bevalling.

20-weken echo

Je hebt misschien al een afspraak gepland staan voor de 20 weken echo, of gaat deze binnenkort plannen. Tijdens deze echo worden je baby en je baarmoeder uitgebreid bekeken. De echo duurt meestal 40 minuten, tijdens het onderzoek vertelt de echoscopiste wat ze ziet en wat dit betekent. Bij je baby bekijkt de echoscopiste of alle organen goed zijn aangelegd, of het ruggetje gesloten is, of alle ledematen goed ontwikkelt zijn en of de baby goed groeit. Verder wordt de locatie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater gecontroleerd.
Lees de RIVM folder over de 20-weken echo hier

Een aantal dingen zijn goed om te weten:
– Een normale 20 weken echo is geen garantie dat de baby 100% gezond is. Sommige afwijkingen kunnen niet op een echo ontdekt worden.
– Bij 1 op de 20 vrouwen volgt een 2e echo, direct of later in de zwangerschap. Dit kan zijn voor een second opinion door de gynaecoloog, vanwege een te snelle of langzame groei, of omdat de placenta in de buurt van de uitgang ligt. Schrik hier niet van, vaak krijg je bij een tweede echo geruststellend nieuws.
– Het geslacht van de baby is te zien tijdens de 20-weken echo. Echter is het doel van de echo om te kijken of de baby er gezond uitziet. Wil je het geslacht weten? De echoscopiste kan dit uiteraard wel zien en met je delen. Omdat het medisch gezien geen prioriteit heeft doen ze dit aan het eind van de echo.

Voor de meeste vrouwen is de 20-weken echo de laatste echo die ze hebben tijdens de zwangerschap. Een pretecho op eigen kosten mag natuurlijk altijd. Lees hier meer over

Erkenning

Je wilt dat voor de baby alles goed geregeld is, ook wanneer er iets gebeurd met jou of je partner. Zorg daarom dat je partner, indien gewenst, de baby al voor de geboorte heeft erkend. Zo ontstaat er een juridische band tussen vader en kind. Na de geboorte vragen jullie officieel het ouderlijk gezag aan voor de vader, zodat hij rechten en plichten heeft ten aanzien van jullie kindje.
De baby erkennen doe je door samen naar het stadsdeelkantoor te gaan, vergeet hierbij je legitimatie niet. Bij een tweede kindje kan je als moeder je partner machtigen de baby te erkennen, en hoef je niet perse mee. Al tijdens de erkenning beslissen jullie welke achternaam de baby zal krijgen. Het ouderlijk gezag aanvragen kan online nadat de baby is geboren en is aangegeven bij de gemeente.
Indien jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben dan hoeft de vader de baby niet te erkennen.

Zwangerschapscursus

Bekken- en rugpijn

Onder invloed van het zwangerschapshormoon progesteron zullen kraakbeen en gewrichten in het bekken gaan verweken. Het bekken worden soepeler om tijdens de bevalling voldoende ruimte te creëren voor de geboorte van je kindje, erg nuttig. Wanneer de verweking te sterk is kunnen de bekkendelen ten opzichte van elkaar verschuiven en moeten de spieren en banden rond het bekken extra hard werken om het bekken stabiel te houden. Dit kan een pijnlijk gevoel geven rond het schaambot en/of onderrug, die kan uitstralen naar de heupen, billen en bovenbenen.

Om zo min mogelijk klachten te ervaren helpt het om je spieren rondom het bekken stevig te houden. Dit kan met behulp van sporten, of met spierversterkende oefeningen (van een fysio- of mensendiecktherapeut bijvoorbeeld). Probeer je bekken zoveel mogelijk symmetrisch te bewegen en overweeg een preventieles ter voorkoming van klachten.

Minder bandenpijn?!

• Probeer onverwachte of plotselinge bewegingen te voorkomen.
• Vermijd bukken en zwaar tillen zo veel mogelijk.
• Moeheid en heftige fysieke inspanning kunnen bandenpijn verergeren: neem dus op tijd voldoende rust.
• Let goed op je houding.
• Warmte verminderd de pijn: douche, bad en/of kruik bieden vaak uitkomst.

De baarmoeder zit met banden aan het bekken vast. Tijdens de zwangerschap groeit de baarmoeder. Hierdoor komt er druk op de banden te staan en rekken ze uit. Het uitrekken van de banden veroorzaakt een zeurende en soms stekende pijn. Bandenpijn is vervelend, maar kan geen kwaad voor jezelf of de baby.
Als dit niet je eerste zwangerschap is, is de kans groter dat je eerder last zal krijgen van bandenpijn.

Jullie worden een (groter) gezin

Er is een kleintje op komst, waarschijnlijk ben je steeds meer bezig met hoe jullie leven er uit gaat zien na de bevalling. Het is belangrijk om hier samen over te praten. Hoe denken jullie over opvoeden? Hoe houd je ook met een kleintje tijd voor jezelf en voor elkaar? Hoe gaan jullie de lusten en de lasten verdelen? Hoe zorgen jullie dat je relatie niet onder druk komt te staan? Hoe past een kindje in het leven wat jullie hebben?

Een goede manier om hier samen mee bezig te zijn is de online Babyproof methode. Leer van de valkuilen waar anderen al in zijn gestapt, en houd je relatie leuk ook na de komst van een kind. Zodat jullie samen een hecht en warm gezin gaan vormen, zoals je het waarschijnlijk het liefste wilt.

En verder..

Voor de partners

Wil jij ook wel wat tijd en inspiratie om je voor te bereiden op de bevalling en het vaderschap? Hier komt steeds meer aandacht voor. Volg bijvoorbeeld een vaderschapscursus, ga eenmalig naar de papa-klas in Amsterdam of laat je inspireren door Praktijkvader.

Leestips
  • Lees alles over de
    20-weken echo hier
  • Op zoek naar zwangerschaps-cursussen? Bekijk citymom.nl voor een breed aanbod in Amsterdam.
To do
  • Erkenning regelen indien niet getrouwd/geen geregistreerd partnerschap.
  • Kinderopvang organiseren voor na de bevalling.
  • Download de orfeus-app voor zwangeren en lees mee in je eigen dossier.