Ik ben over de helft

Veel vrouwen voelen zich energiek deze weken. Je voelt dat je kind sterker wordt en steeds meer beweegt.

In het kort

  • Een kind wat goed beweegt heeft het goed bij je!
  • Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft, op ieder moment precies afgestemd op de behoefte van je kind.
  • Tot aan de bevalling kan je (mits de vliezen niet gebroken zijn) veilig met elkaar vrijen.

Intimiteit in de zwangerschap

De meeste zwangeren hebben in de eerste maanden van de zwangerschap weinig zin om te vrijen. Vanaf de 4e maand veranderd dit en komt hun libido terug. Je kan tot aan de bevalling veilig met elkaar vrijen. De baby zal niet gestoord worden, die zit veilig ingepakt in vruchtwater en vliezen 😉

Heel soms zorgt de betere doorbloeding van de vagina ervoor dat je een heel klein beetje bloedverlies hebt na het vrijen. Niets om van te schrikken, maar overleg altijd even met je verloskundige indien dit gebeurd.

Kindsbewegingen

Een kind dat goed beweegt, heeft het goed bij je!

Een kind dat zich niet lekker voelt zal stil gaan liggen om energie te sparen. Daarom vragen we iedere controle of de baby goed beweegt en willen we dat je ons belt wanneer je twijfelt of de baby voldoende beweegt.

Het voelen van kindsbewegingen start rond de tweede helft van de zwangerschap. Vanaf een zwangerschapsduur van 26 weken is het belangrijk dat je de baby elk dagdeel voelt bewegen. De periodes van slaap worden langer naarmate de zwangerschap vordert en de baby krijgt aan het eind van de zwangerschap minder ruimte om te bewegen. Hierdoor zul je de baby in de laatste weken van jouw zwangerschap meestal ook wat minder heftig voelen bewegen. Dit zijn altijd geleidelijke veranderingen.

Als je twijfelt of je kindje voldoende beweegt doe dan het volgende: neem een moment rust (dus ga naar huis als je aan het werk bent) en eet iets zoets. Zoek een ontspannen houding, bijvoorbeeld liggen op de bank, bed of bad en breng je aandacht naar de baby. Leg daarbij je handen op je buik zodat je de bewegingen ook van buitenaf kunt voelen.
Neem contact op met ons:
• Wanneer je de baby niet minimaal 10 keer binnen 2 uur voelt, terwijl je in rust was met je aandacht bij de baby.
• Wanneer de baby ineens veel minder beweegt dan je gewend bent.
• Bij ongerustheid of twijfel over het aantal bewegingen van de baby.

Baby uitzet

Je hebt waarschijnlijk al een paar spulletjes gekocht of gekregen voor de baby. Iedereen geeft andere adviezen over wat je nodig hebt. Zie voor een complete uitzetlijst met wat je nodig hebt op onze frequently asked questions.

Borst of flesvoeding

Behalve met zwanger zijn en bevallen, ben je waarschijnlijk steeds meer bezig met de periode na de geboorte. Een van de keuzes die je gaat maken is of je de baby borstvoeding of flesvoeding gaat geven. Maak een bewuste keuze, dan kijk je er straks goed op terug.

De steun van je partner en andere mensen om je heen voor jouw keuze ten aanzien van de voeding is belangrijk.

Gezondheidsvoordeel

Borstvoeding is de beste voeding die je je baby kan geven als je hier de mogelijkheid toe hebt. Het bevat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft, op ieder moment precies afgestemd op de behoefte van je kind. Daarnaast bevat het afweerstoffen die het immuunsysteem versterken, beschermt het tegen obesitas en welvaartziekten, en bevordert het de hechting tussen moeder en kind. Naast dat het gezond is, is borstvoeding geven makkelijk: je hebt het altijd bij je, op de juiste temperatuur. Voordelen voor jou als moeder zijn er ook: je verliest na de bevalling vaak minder bloed, je hebt een iets lagere kans op borst- en eierstokkanker en bent vaak sneller terug op gewicht.

Voorbereiding

Als je besluit om borstvoeding te geven is het verstandig je daar op voor te bereiden. Door te lezen over borstvoeding of een voorlichting bij te wonen vergroot jij je kennis. Dit zorgt ervoor dat je na de bevalling weet wat je kan verwachten en meer ontspannen bent. Hierdoor is de kans groter dat de borstvoeding slaagt. Bezoek bijvoorbeeld onze voorlichting over voeden en opvoeden die Ineke van Straeten maandelijks geeft.

Flesvoeding

Flesvoeding (kunstvoeding) is een goed alternatief voor je baby als je geen borstvoeding wil of kan geven. De samenstelling van flesvoeding wat betreft vitamines en mineralen is vastgelegd in de Warenwet. Overweeg wanneer je kunstvoeding geeft deelname aan het proteus-onderzoek van het VUmc.

Lactatiekundige

De eerste week zijn de kraamverzorgende en je verloskundige erg betrokken en zij ondersteunen je bij het geven van borstvoeding. Zij wegen de baby en adviseren je iedere dag opnieuw wat het beste is. Weten zij het even niet? Dan zullen ze laagdrempelig hulp inschakelen van een lactatiekundige.

Vitamines

Tot je kind naar de basisschool gaat geldt het advies om dagelijks 10 microgram vitamine D te geven aan je kindje. Dit draagt bij aan een gezonde botopbouw. Geef daarnaast wanneer je borstvoeding geeft tot de baby 3 maanden oud is dagelijks 150 microgram vitamine K voor de bloedstolling.

En verder..

Voor de partners

Wanneer je vrouw of vriendin besluit borstvoeding te gaan geven, weet dat jou motivatie en hulp onmisbaar is. Lees daarom ook de groeigids over borstvoeding eens door!

Lees Tips
To do

Kraampakket aanvragen bij de verzekering indien vergoed. Schaf het anders bij ons aan, zo steun je het goede doel.